Субота, 20.04.2024, 10:15Головна | Реєстрація | Вхід

Меню сайту

Пошук

Логін:
Пароль:

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Лютий » 14 » Кілька порад: як перенести спеку і не захворіти!
14:46
Кілька порад: як перенести спеку і не захворіти!



   На Русі були і свої способи порятунку від спекотного сонця. Перше правило: з'їдати побільше кислого. А саме кисле у нас - це оцет, тому спека - час борщ. Вони корисні ще й тому, що в них зазвичай додають м'ясо або яйця - необхідний нам білок. Адже у спеку з нас виходить багато поту, а він складається не тільки з солей, але і з продуктів розпаду білка.


   На Русі були і свої способи порятунку від спекотного сонця. Перше правило: з'їдати побільше кислого. А саме кисле у нас - це оцет, тому спека - час борщ. Вони корисні ще й тому, що в них зазвичай додають м'ясо або яйця - необхідний нам білок. Адже у спеку з нас виходить багато поту, а він складається не тільки з солей, але і з продуктів розпаду білка. Тобто, ми втрачаємо його більше звичайного, і втрати ці потрібно заповнювати.

  Тримайте вікна закритими протягом дня, і провітрюйте ваш будинок на ніч. Якщо провітрювати вдень, використовуй вікна з тіньових сторін. Спіть в прохолодних місцях будинку, не обов'язково в спальні. Лягайте спати пізніше, ніж зазвичай, коли вже стає прохолодніше. Уникайте стресу перед сном.

  Прийміть прохолодний душ або викупайтеся, перш ніж лягати спати. Пийте холодні напої, але слід уникати кави та інших напоїв, що містять кофеїн (кола, пепсі). Відмовтеся від алкоголю. Як би спокусливо не виглядала кухоль холодного пива, пам'ятаєте про те, що алкогольні напої викликають зневоднення. Спіть під легкою ковдрою чи без неї. Покладіть простирадло в поліетиленовий пакет в морозилку перед сном. Тримайте мокрий рушник на голові під час сну.

  На вікна встановіть захисну плівку, яка відводить тепло. Жалюзі краще запобігають теплу, коли вони перебувають між склом. Срібний колір фіранок ефективніше відбиває сонячне світло. Світлі штори кращий варіант, тому що темні штори збирають тепло, а потім випромінюють.

  Стельові та настільні вентилятори повинні допомогти. Повітряні теплові насоси можуть також використовуватися для охолодження будинку.

  Вечеря повинна бути легкою. По можливості відмовтеся від жирних і смажених продуктів, віддавайте перевагу овочам та фруктам. Крім того, може допомогти напій, який вживали древні тибетці. Це: трава оману 200 г, шипшини - 100, глоду - 50 і так далі. Таку суміш використовували, як заварку. Отриманий напій, насправді, дуже допомагає в спеку, добре впливаючи на печінку. А літню спеку тибетці називали «жаром печінки».
Крім цього, в текстах стародавнього Тибету можна прочитати наступні рекомендації для полегшення стану в спеку: пити дуже гарячу воду (майже окріп), втирати в стопи і в долоні касторове масло, подрібнені крупи (манка), не напружуватися, не займатися сексом і не їсти сиру і важку їжу.

  Не носіть синтетичний одяг, краще віддати перевагу льону, бавовні та іншим натуральним тканинам. Не забувайте про головний убір.

  У спекотні задушливі дні людям із серцевими захворюваннями і дітям варто виключити далекі подорожі та походи по магазинах, а дачникам і садівникам - зменшити фізичні навантаження на своїх присадибних ділянках. Під час жаркої погоди організм людини зневоднюється і перегрівається. Тому в спеку слід уникати прямих сонячних променів, особливо в період з 11 до 17 години.

 Бажано уникати закладів громадського харчування, особливо розташованих на відкритому повітрі. Вживати їжу, приготовану в протягом дня, уникати продуктів, які є потенційно небезпечними - це сметана, кондитерські вироби.


Переглядів: 30780 | Додав: Serhii | Рейтинг: 0.0/0

Всього коментарів: 1
1 otrvos  
0
cmicjnrt

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Котедж "Карпатська тиша"
 

Copyright grunyk.ucoz.ua © 2024 |