Якщо Ви самостійно займаєтеся підготовкою групи до походу, то каменем спотикання, найчастіше, стає розрахунок продовольства (розкладки) і розподіл її між учасниками. Необхідно дотримати виконання відразу декількох умов, а саме:
Харчування на маршруті має бути достатнім для виконання учасниками всіх завдань подорожі;
Повинен бути дотриманий білково-вуглеводні-жировий баланс;
Вага і обсяг розкладки повинні бути мінімальними;
Бажано, щоб меню було смачним і різноманітним, щоб радувати організми ВСІХ учасників;
Вирішити для себе частина з перерахованих питань Ви зможете, ознайомившись з чудовою статтею "Уривки з записної книжки завгоспа" (zip, 27 Кб).
Для полегшення і максимальної автоматизації складання меню і розрахунку розкладки продуктів можу порекомендувати спеціальну україномовну програму Outdoor Food Ration Calculator. З її допомогою Ви будуєте меню із заздалегідь складених страв, вводите кількість учасників і кількість ходових днів. Як результат отримуєте розрахунок необхідної кількості продуктів для закупівлі, який можна буде роздрукувати.
При розподілі продуктів між учасниками на першому етапі має сенсу виходити з принципу рівності ваги й обсягу для всіх. Потім, якщо є необхідність трохи змістити баланс ваги на користь більш сильних членів групи.
У процесі розподілу зручно користуватися ручними вагами, а продукти для кожного учасника класти в окремі великі поліетиленові пакети з ручками (для зручності зважування).