Погодьтеся, харчування - дуже важлива частина життя. Особливо актуально приготування їжі стає в походах, так як прохід маршруту зазвичай вимагає великих витрат енергії.
Як же і що можна приготувати в похідних умовах. Досвід туристів допоможе Вам.
РИБА.
Свіжоспійману рибу можна зберегти якийсь час, переклавши її вологою травою.
Ще краще буде, якщо Ви відразу виріжете у неї кровоносні судини, що проходять у хребта, і зябра.
Перед готуванням очистите рибу від луски, а рибу, яка луски не має - від шкіри. Потім рибу розмірами 10 см і більше варто випатрати.
Не забувайте, що в прісноводної риби багато мікроорганізмів, тому обробляти її потрібно дуже ретельно.
Основними способами приготування риби в поході є:
Підсмажування на шампурі;
Запікання в листі або в глині (при запіканні бажано відрізувати рибі голову).
Обсмажування над вогнем.
Дичину.
Найменше відходів залишається після варіння, тому саме так найкраще готувати дичину.
Перед приготуванням обскубти тушку. Водоплавну птицю простіше обскубувати сухий, решту - обшпаривши окропом. Потім відріжте голову ближче до тулуба і видаліть нутрощі. Після підготовки не забудьте промити тушку чистою водою.
Серце, шию і печінка птиці добре тушкувати.
Після варіння можна зняти з птиці шкіру, щоб поліпшити смак, а можна залишити - так буде поживнішою.
Якщо Ви збираєтеся приготувати птаха-падальшіка (наприклад, ворону), варіть її не менше 20 хвилин, щоб убити всіх мікробів.
Дуже смачною виходить «курка жебрака». За легендою, китайський бідняк зловив курку, а так, як йому не в чому було її приготувати, він запечи птицю, обмазавши її глиною. Крім відмінного смаку потушковане у власному соку птаха, Ви позбавитеся від проблеми общипування. Пір'я з такого птаха зійдуть разом з глиною при розбиванні.
ТВАРИНИ.
Обробляти туші тварин бажано поряд з чистою водою, щоб мати можливість промити її.
Дрібні і середні тварини обробляються в такому порядку:
Підвісьте тушу за ноги, обріжте горло і зберіть кров в яку-небудь посуд;
По колінах і ліктях зробіть кільцеві розрізи;
Від задніх кінцівок до горла проведіть ще два розрізи, вийде розріз схожий на букву V;
Круговий розріз потрібно зробити навколо статевих органів;
Від живота проведіть розрізи до передніх кінцівках;
Шкуру зручно знімати в напрямку зверху вниз. Чим менше часу пройшло між умертвіння і обробленням, тим легше зніметься шкура;
Розпоровши очеревину, після чого її краї загорніть всередину і закріпіть;
Видаліть статеві органи і нутрощі;
Зберіть жир з кишок, лівер (печінка, серце і нирки) і покладіть їх окремо.
Пам'ятайте, в туші немає непотрібних частин: статеві органи, залози і кишки можна використовувати як наживку, а інші їстівні.
Тепер перейдемо до обробки.
Насамперед перевірте, чи не має тварина плям на печінці, кишечнику, серці або нирках і чи немає у нього глистів.
Для запобігання зараження бажано кип'ятити м'ясо перед приготуванням.
Якщо тварина хворіла, то вариво максимально знижує ризик заразиться.
При смаженні або запіканні м'яса, використовуйте внутрішній жир. М'ясо буде соковитіше і смачніше.
Не смажте м'ясо на слабкому вогні, воно стане жорстким.
Кров можна також підсмажити. Вона заповнить організму запаси енергії і солі.
Зелень, коріння, горіхи і ягоди нададуть їжі приємний смак.
КРОЛИКИ.
Кролики - досить легка здобич, з дуже смачним м'ясом. Спочатку з тушки потрібно зняти шкуру. Робиться це так: на шиї кролика зробіть розріз, щоб просунути під шкуру пальці і зніміть шкуру панчохою зверху вниз.
Потім випатрайте тушку (простіше всього розрізати живіт і витрусити кишки) і промийте її під проточною водою.
ГРИЗУНИ
Якщо інших тварин немає, то в їжу можна вживати мишей і щурів. Для приготування з гризунів потрібно зняти шкурки, випатрати і варити не менше 10 хвилин. М'ясо стає смачнішою якщо після варіння його згасити з листям кульбаби.
ІНШІ ТВАРИНИ.
Є можна будь-яке ссавець. Не забувайте тільки знімати шкури, потрошити і гарненько проварювати тушки перед приготуванням.
ЯЙЦЯ
Якщо пощастить, то Вам може попастися гніздо з яйцями. На випадок подальших ускладнень можна зварити яйця круто і зберігати їх декілька днів. Або приготувати зваривши або запікаючи з в золі.
Плазунів і земноводних.
Насамперед зі змій і жаб варто зняти шкіру, оскільки вона псує смак їжі. Також бажано відрізати голову.
Найзручніший спосіб приготувати жаб, саламандр, ящірок і невеликих змій - це посмажити їх на прутах. Якщо попалася крупна змія бажано спочатку зварити її.
У місцях, де водяться черепахи можна приготувати черепаховий суп. Для цього черепаху промивають і варять, поки панцир не лопне. Потім нарізають м'ясо, і варять його змішавши з бульбами рослин.
Ракоподібні
Думаю варених раків їли все. Для того щоб їх приготувати потрібно опустити раків, крабів або креветок у киплячу підсолену воду з гілочками кропу. Раки готові, коли вони почервоніли і стали спливати.
Не забувайте, що ракоподібних бажано зварити як можна швидше після піймання.
МОЛЮСКИ
Равлики - це теж їжа. З них виходить смачна страва, якщо згасити їх з бульбами або зеленню. Можна молюсків запікати в раковині.
КОМАХИ
Якщо ж з продуктами зовсім погано, на допомогу прийдуть комахи. Ловити і їсти можна мурашок, великих гусениць, цикад, коників. Така їжа досить поживне. По всій Середньої Азії раніше під час прольоту сарани падали ціни на м'ясо. Смажені в маслі, підсолені коники нагадують насіння.
Нехай голод обійде Вас стороною