Вівторок, 17.10.2017, 16:22Головна | Реєстрація | Вхід

Меню сайту

Категорії розділу

Пошук

Логін:
Пароль:

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог статей
Головна » Статті » Обряди і Звичаї » Українська кухня

Банош

Інгредієнти на 6-8 порцій:
1 л домашньої сметани або вершків;
150-200 г кукудзяної крупи (для густішої консистенції можна дати більше крупи);
100—200 г бринзи;
шкварки, гриби за смаком.

Час приготування 30-40 хвилин.
У кожного поважного господаря у дворі є місце для приготування бануша. Це блюдо - повсякденна гуцулська їжа і потрапляє на гуцулський стіл 2-3 рази на тиждень.

Говорять, що вершки або сметана для бануша повинні бути обов'язково триденні, зберігати їх потрібно у льосі, щоб не прокисли. У холодильнику тримати не можна - зіпсуються.
Помішувати потрібно тільки в одну сторону і лише дерев'яною ложкою. Залізна не дасть потрібного смаку.

Сметану (для справжнього гуцулського баноша це повинна бути сметана з овечого молока), або свіжо зібрані вершки трохи розвести водою, залити в чавунний казан і довести до кипіння.

Кукурудзяну муку (або дуже дрібну крупу) засипати тоненькою цівкою, помішуючи, в сметану і помішувати до загустіння (тістоподібної консистенції схожої на манну кашу). Зменшити вогонь на мінімум, і розтирати дерев'яною ложкою, поки на поверхні не виступлять крапельки масла. Готовий банош повинен відставати від стінок казана.

Окремо зварити заздалегідь замочені сушені гриби. Поки кукурудзяна мука вариться, на сковороді підсмажити копчене сало до утворення шкварок. Бринзу дрібно покришити. Коли каша достигла, викласти її на тарілку, зверху бринзу, потім шкварки, потім гриби. Змішувати у жодному випадку не можна!
Потрібно ложкою брати потроху зі всього. Їсти гарячим.

Категорія: Українська кухня | Додав: grunyk (29.03.2011)
Переглядів: 671 | Рейтинг: 0.0/0

Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Котедж "Карпатська тиша"
 

Copyright grunyk.ucoz.ua © 2017 |